Różnice w wyposażeniu

2008-2013 | silnik: S65B40
Mariusz666
Auto: Rower

Różnice w wyposażeniu

Post autor: Mariusz666 » czw cze 23, 2016 13:15

Witam. Podczas przeglądania ogłoszeń M3 wpadło mi coś w oko - różnice w wyglądzie pokrętła, oraz "srebrne" akcenty na uchwytach na napój (?) - czym one się różnią? Szczególnie chodzi mi o pokrętło - to całe srebrne wygląda prosto - rozumiem, że to gorsza wersja wyposażenia tego "wypasionego"?

Kolejne pytanie: Co robi przycisk przy lewarku, na tunelu (zaznaczony na żółto, na drugim zdjęciu)

Ostanie pytanie: Czy jeśli samochód nie ma żadnego napisu na głośniku przy lusterku bocznym (również na żółto na 2 zdjeciu), oznacza, że audio w aucie jest fatalne?

"uboższe"(?) : http://pl.tinypic.com/view.php?pic=fmknsx&s=9" onclick="window.open(this.href);return false;

Bardziej wypasione: http://pl.tinypic.com/view.php?pic=oaxeaa&s=9" onclick="window.open(this.href);return false;

Bardzo proszę o wyrozumiałość, ale nigdzie nie mogę znaleźć takich informacji. A jeśli gdzieś się znajdują równie cenne informacje, bardzo prosiłbym o odesłanie mnie tam :P

Awatar użytkownika
Sieniek
Auto: BMW M3 E46/Yamaha R1

Re: Różnice w wyposażeniu

Post autor: Sieniek » czw cze 23, 2016 16:14

Pokretlo srebrne to samochod przed liftingiem z czarnym jest po lifcie z tego co wiem po lifcie jest lepiej rozwiazany komputer czyli pokretlo ktore nim steruje. Ale niektorzy zmieniaja na poliftowe wiec nie tylko to jest wyznacznikiem liftu.

Ten przełącznik na 2 zdj to ustawienie agresywności skrzyni biegów tylko jak samochod da skrzynie dkg
“Speed has never killed anyone. Suddenly becoming stationary, that's what gets you.” ― Jeremy Clarkson

Awatar użytkownika
Foinix
Auto: E36 M3 3.2
Kontakt:

Post autor: Foinix » czw cze 23, 2016 16:16

Te srebrne dodatki to tak jak piszesz.... opcje wyposażenia... co do pokrętła , to jest zapewne wersja po lifcie (nowszy rocznik) to bardziej wypasione jak nazwaleś ale nie jestem na 100% pewien.

Brak napisu na glośnikach oznacza że jest to standardowe audio, co nie znaczy że jest jakies mega tragiczne, poprostu podstawowa opcja a te z napisem to jest Harman Kardon, czyli wypas.

Przycisk pod lewarkiem służy do zmiany tryby pracy skrzyni DKG, możesz sobie wybrać jak szybko skrzynia ma wbijac biegi.
“Nie znam stylu jazdy który nie jest ryzykowny. Każdy z nas musi się poprawiać. Każdy kierowca ma swój limit, mój limit jest troszkę dalej niż innych”
ś.p. Ayrton Senna da Silva

jasons
Kontakt:

Post autor: jasons » czw cze 23, 2016 16:31

To i ja się wypowiem bo wydaje mi się że lekko błądzicie.

pokrętło srebrne oznacza nawigację CCC i mapy na dvd, małe dwukolorowe od 2009 roku to już CIC i dysk twardy
wstawki desce jeśli chodzi o kubki, zależne także od rocznika i zmian, przy prowadzaniu CIC-a (to nie był lift) wprowadzono ten uchwyty z detalem srebrnym
Lift to była zmiana na inne lampy konsolę klimatyzacji lokalizacji podgrzewania stołków i nagłośnienia, choć pokrętnie.

Przed liftem na nie było napisu H&K a takowy był po lifcie pojawił się na głośnikach, i jest to drugie od góry nagłośnienie. Najlepsze pozostało Individual rozpoznawalne po kolorze membran. Różnica w dźwięku pomiędzy H&K a Ind wg. mnie jest subtelna. Porównywaliśmy kiedyś dwie emki, i jakoś nie dało się tego usłyszeć. Muzykiem też nie jestem.

Nagłośnienie podstawowe ciężko trafić w M3 (na całe szczęście).

Przycisk do zmiany charakterystyki skrzyni biegów dotyczy jedynie M3 z DKG (DCT), nie powoduje że skrzynia jest szybsza a jedynie przesuwa w trybie drive obroty przy których zapinany jest kolejny bieg. Jeśli zmienia szybkość pracy, to ja tego nie zauważyłem a z dkg jeżdżę 4 lata. Przełączając na 1 tryb przy zagrzanym aucie, auto startuje od razu z drugiego biegu. Tryb zimowy.

Mam nadzieję, że niczego nie pokręciłem

Pozdro

Mariusz666
Auto: Rower

Post autor: Mariusz666 » czw cze 23, 2016 18:28

Wow bardzo dziękuję za rzeczową wypowiedz! Czyli nie należy się bać samochodów z tą podstawową CCC - nie ma tragedii? Zaciekawiło mnie to co napisałeś o głośnikach. Mianowicie jak odróżnić jakie nagłośnienie ma samochód sprzed liftingu? Piszesz o kolorze membran ale nie do końca wiem których. Czasami spotykał się z samochodami które te duże głośniki w przednich drzwiach mają całe czarne, a czasami mają srebrne(szare?) obramowanie - o to chodzi?

jasons
Kontakt:

Post autor: jasons » pt cze 24, 2016 10:17

Racja, Individuala poznasz też po innych maskownicach, tak jak wspomniałeś mają srebrną obwódkę.

ODPOWIEDZ